Zdravike navike koje produžavaju vaš život

Zdravike navike koje produžavaju vaš život
Zdrava ishrana - pixabay

Zdrave navike su pola zdravlja. U nastavku teksta saznajte o čemu se radi.

loading...

Novo istraživanje koje je objavila Američka udruga za srce (AHA) sugerira da odrasli u SAD-u koji slijede pet navika zdravog načina života, mogu živjeti više od deset godina duže u usporedbi sa ljudima koji ne slijede niti jednu od narednih 5.navika.

Ovih 5.navika su:

  • jesti zdravu hranu
  • redovito vježbanje
  • ne pušiti
  • održavati normalnu tjelesnu težinu
  • ograničiti se sa ispijanjem alkohola

Počevši od 50.godina, procijenjeno je da muškarci imaju prosječni život vijek od 14.godina, a žene 12.godina. Sve to ukoliko su slijedili svih 5.navika.

Studija je objavljenja 30.aprila 2018.godine u časopisu AHA Circulation.

Autori studije ističu da se SAD nalazi na 31.mjestu u svijetu po očekivanom životnom vijeku do 2015.godine rođeni. SAD je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu i troši više na zdravstvenu skrb po osobi kao postotak bruto domaćeg proizvoda od bilo koje druge države na svijetu.

Prema autorima, američki zdravstveni sistem je usredotočen na otkrivanje droga i upravljanje bolestima, i ako bi veći naglasak mogao biti na prevenciji najčešćih bolesti uključujići i rak i kardiovaskularne bolesti.

Koliko su zdrave ove navike?

Za usporedbu ishrane među sudionicima ovog istraživanja, istraživači su stvorili sistem bodovanja koji je davao više ocjene ljudima koji su izvijestili da jedu više hrane koja se smatra zdravom, a manje hrane koja se smatra nezdravom.

Zdrava hrana uključivala je povrće, voće, orašaste plodove i cjelovite žitarice. Nezdrava hrana je uključivala crveno i prerađeno meso, šećerna zaslađena pića, masnoće i natrij.

ACS (American cancer society) preporučuje:

Jedite najmanje 2 1/2 šalice povrća i voća svaki dan.

Birajte zdrav kruh, tjestenine i žitarice (kao što su ječam i zob) umjesto kruha. Žitarice i tjestenine birajte da u svom sastavu imaju rafinirane žitarice. Umjesto bijele klasične riže birajte smeđu.

Birajte uvijek ribu,perad i grah ispred crvenog mesa (govedina, svinjetina i janjetina).

Također izbjegavajte obrađeno meso (slanina, kobasice, hot dog)

 

Zdravike navike koje produžavaju vaš život
Zdrava ishrana – pixabay

 

Pijte što više vode i unosite što manje šećera i zaslađenih napitaka kao što su bezalkoholna pića, sportska pića (energetska) i vodu sa okusom voća.

Ograničite unos rafiniranih namirnica; ugljikohidrata, uključujući kolače, slatkiše, žitarice za doručak zaslađene šećerom i ostale namirnice sa visokom razinom šećera.

Izbjegavajte hranu bogatu kalorijama kao što je pomfrit krumpir i drugi čips, sladoled, krafne i drugi slatkiši.

Sudionici koji nisu nikada pušili su dobili najviše zdravstvene ocjene ali ukoliko su imali više od 30.minuta dnevne umjerene ili pojačane aktivnosti.

Nadamo se da će vam neke od ovih informacija popravati životne navike i da ćete time poboljšati kvalitet življenja. Zdravlje će vam biti zahvalno.

Ispod ovog teksta se nalaze dugmići sa društvenim mrežama. Klikom na jedno od njih podijelit ćete ovaj članak sa svojim prijateljima.

Njamm.com – zvuči dobro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*