Zaboravljanje je jedna od karakteristika vrlo inteligentnih ljudi

Zaboravljanje je jedna od karakteristika vrlo inteligentnih ljudi
Ilustracija - Pixabay

Zaboravljanje je jedna od karakteristika vrlo inteligentnih ljudi.

loading...

Ranije smo pisali o zdravim navikama, a danas pišemo o navikama koje spadaju u domen inteligencije.

Možda zvuči čudno, ali studija je tako pokazala.

Studija koju je provelo Sveučilište u Torontu tvrdi da dobar kapacitet pamćenja predstavlja precijenjeno intelektualno vlasništvo.

Zaključuje da zaboravnost zapravo može biti od koristi inteligenciji.

Da bi se zaboravilo, u većini slučajeva obično je išlo ruku pod ruku s smanjenom inteligencijom. Barem to mediji pokušaju dokazati kao slučaj, prenosi Independent.

Zaboravljanje kroz studiju

Međutim, studija provedena na Sveučilištu u Torontu tvrdi da je sposobnost pamćenja precijenjena i da bi trebala biti korisna za inteligenciju. Na koji način?

Važno je da se mozak prisjeća irelevantnih detalja i umjesto toga usredotočuje se na stvari koje će pomoći u donošenju odluka u stvarnom svijetu.

Znamo da memorija povećava broj neurona u hipokampusu.

Zbog detalja vašeg života koji nisu stvarni važni, donosite i pogrešne odluke.

Znanstvenici kažu da nam je taj aspekt zaborava povoljniji nego što je loša stvar.

Ako naš mozak zaboravi određene pojedinosti i događaju koji je prošao, ali još uvijek ostaje sjećanje na širi kontekst događaja, istraživači vjeruju da nam to omogućuje da bolje generaliziramo prethodna iskustva.

za razliku od nekoga tko se može sjetiti više detalja o događaju.

zaboravljanje
Ilustracija – Pixabay

 

Nastavak studije

Nastavak ove studije tvrdi da je zaboravljanje detalja znak zdravog memorijskog sustava koji djeluje upravo onako kako je namijenjen.

“Jedna d stvari koja razlikuje okolinu u kojoj želite zapamtiti stvari u odnosu na okruženje u kojem želite zaboraviti stvari je pitanje koliko je okruženje dosljedno i koliko je vjerovatno da ćete ponovo doživjeti isti ili sličan događaj”, dodao je RIchards.

Dobar primjer okruženja u kojem želite zaboraviti stvari bio bi primjerice, radnik u supermarketu koji svakodnevno susreće velik broj ljudi, dok si se osoba koja radi u malom lokalnom kafiću počela prisjećati mještana.

Kao što RIchards ističe, najbolje je imati podsjetnik da se ne bi morali prisjećati apsolutno svih detalja vezanih za određeni događaj. Ako se pokušavate sjetiti nekih detalja, to će biti nemoguće učiniti ako je vaš mozak stalno bombardiran beskorisnim informacijama.


Ispod  ovog teksta se nalaze dugmići sa društvenim mrežama. Klikom na jedno od njih podijelit ćete ovaj članak sa prijateljima. Budite slobodni i podijelite ove informacije sa prijateljima.

#njamm.com – zvuči dobro

1 Trackback / Pingback

  1. Zvocanje smanjuje život vašeg voljenog partnera • Njamm

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*