Sutlijaš starinski recept tipičan za podučje Balkana

Sutlijaš starinski recept tipičan za podučje Balkana
Sutlijaš - Shutterstock

Jeste li probali sutlijaš? Starinski recept tipičan za Balkan.

loading...

Malo ko ima na Balkanu a da ne zna za ovo jelo. Prije dvadeset i više godine u doba nestašice, ovaj recept se koristio skoro svaki dan. Da li ste ga i vi koristili u tom periodu?

Ono što je karakteristika ovog jela je jednostavnost. Lagani i dostupni sastojci. To su samo neke od prednosti ovog deserta. Ukoliko niste, pročitajte naš raniji članak za sjajnu limun tortu. Kliknite ovdje.

 

Sutlijaš redovan gost trpeze

Sutlijaš je slatko jelo. Tipičan za područje Balkana i Turske. Ovaj desert, za čiju pripremu je potrebno oko trideset minuta, neodoljivim mirisom i okusom oduševiti će vaše nepce.

Riječ sutlijaš je nastala od riječi süt. To znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo zastupljeno u turskoj kuhinji. Do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta.

Sastojci:

Osnovni sastojci za pripremu sutlijaša su

  • mlijeko
  • riža
  • šećer

Obično se prvo kuha riža (200gr) u vodi dok ne otpusti škrob. Nakon toga se ocijedi voda i doda jedan litar mlijeka. Ponovo se kuha sve dok se riža ne zgusne do željene gustoće. Nakon toga se doda osam kašika šećera i kuha još na kratko.

Međutim, prema različitim varijantama pripreme okusa sutlijaša variraju od mjesta do mjesta. Po želji možete dodati vaniliju, voćni preliv ili cimet.

Sutlijaš starinski recept tipičan za podučje Balkana
Sutlijaš – Shutterstock

 

Da li vam sada zvuči primamljivo ovo jelo? Kroz neke naše ankete dobili smo odgovor da je i danas ovaj recept jako popularan. Nadamo se da ćete i vi probati, ukoliko niste ranije. Javite nam svoje utiske. Ukoliko vi ovaj recept pripremate na drugi način, budite slobodni i pišite nam kako bi objavili i vaš recept. Svoje utiske možete napisati u vidu komentara ispod, na našoj Facebook stranici Bakini kolači. Također, možete pisati na mail bakinikolaci@njamm.com.

Na Instagramu smo pod imenom @bakakolac. Ispod ovog teksta imate dugmiće sa društvenim mrežama. Klikom na jedan od njih podijelit ćete ovaj članak. Biti ćemo zahvalni.

To je to. Hvala za čitanje. Nadamo se da smo i ovaj put ispunili vaša očekivanja.

Za svaki recept kažite #njamm – zvuči dobro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*