Sunday, 07 March, 2021

POČNITE SA PRIPREMAMA: Šest navika koje će vam pomoći da budete srećni u ovoj godini!


POČNITE SA PRIPREMAMA: Šest navika koje će vam pomoći da budete srećni u ovoj godini!

S dolaskom nove godine skloni smo raditi velike planove koji uključuju skidanje velikog broja kilograma, drastično zaokretanje životnog stila i sličnih velikih zalogaja koji obično neslavno završe već u prvim danima januara.

Umesto toga, trebali bismo praviti planove koji uključuju postepen rad na sebi, a s njima će s vremenom doći u brojne druge promene koje priželjkujemo. Sedam navika koje svatko od nas može uvesti u svoj život s prvim danima januara dobar su put prema tome.

1. Više čitanja

Ne postoji navika koje u naš život može uneti više promena nego čitanje. I tu nije reč samo o tome da čitanje bogati naš rečnik i razvija naše kognitivne sposobnosti, nego nam omgućuje i ulazak u neki drugi svet, nekoliko minuta dnevno samo za sebe, a upravo se u tim trenucima neretiko rađaju i velike ideje nadahnute pročitanim koje nam mogu promeniti život.

Kada posežete za knjigama, to ne mora nužno biti samo beletristika. Posegnite za onime što vam najviše odgovara: knjige za samopomoć, istorijske knjige, praktični priručnici za učenje novih veština… Slušajte svoje srce i tako birajte i knjige.

2. Više zahvalnosti

Ono što nedostaje mnogima od nas je osvešćivanje toga da moramo biti zahvalni za ono što imamo. Dakako, uvek težimo boljem i većem, no ako ne priznajemo ono što smo već postigli i budemo zahvalni na tome, ne možemo očekivati da ćemo osećati ponos i sreću jednom kada budemo dostigli stepenicu više.

POČNITE SA PRIPREMAMA: Šest navika koje će vam pomoći da budete srećni u ovoj godini!
POČNITE SA PRIPREMAMA: Šest navika koje će vam pomoći da budete srećni u ovoj godini!

I tu nije reč samo o karijernim uspjesima, nego i o međuljudskim odnosima koji se mogu rasplinuti u sekundi, o ljubavi, ali i o radu na samome sebi. Najlakši način kojim možemo pratiti koliko smo napredovali jeste vođenje dnevnika zahvalnosti. Dovoljno je na kraju dana u njega upisati tri stvari na kojim smo danas zahvalni.

3. Više stavljanja sebe na prvo mesto

Da bismo bili uspešni i usrećivali druge oko sebe, najpre moramo staviti sebe na prvo mesto. Kako nas drugi mogu voleti ako ne volimo sami sebe? Koliko god to zvuči kao floskula iz otrcanih knjiga sa samopomoć, činjenica je da je reč o nečemu što zaista ima veliki učinak na nas i ljude koji nas okružuju.

Te male činove stavljanja sebe na prvo mesto možemo postići i vrlo jednostavnim stvarima poput uzimanja deset minuta dnevno samo za sebe uz šalicu kafe ili čaja, nekoliko minuta duže pod tušem, kratkom šetnjom nakon radnog dana.

4. Više planiranja

Koliko je god dobro biti spontan, malo planiranja uvešće u vaš život nešto čemu ćete se veseliti. Primer, zašto već sada ne biste isplanirali kratko putovanje koje si dugo priželjkujete? To ne moraju biti nikakve tropske i ekskluzivne destinacije. Odlazak u susednu državu, jednodnevni izlet u drugi grad s voljenima.

No planiranje vredi i kada su u pitanju naši poslovni planovi. Zapitajte se što biste želeli postići u narednoj godini, zapišite planove, a potom ih razdelite na manje korake. Jednom kada budete imali razrađen plan, već čete biti na pola puta prema uspjehu.

5. Više koristiti reč „Ne“

Mnogima od nas veliki je problem reći „Ne“ pa često nevoljko pristanemo na kafu na koju zapravo ne želimo otići, preuzmemo posao koji bi zapravo trebao odraditi kolega jer ne želimo ulaziti u sukobe s njim, pristanemo ispeći kolače iako nemamo vremena i slično.

No budemo li večno davali samo potvrdne odgovore na sve što se traži od nas, vrlo lako može doći do izgaranja i opasnog narušavanja našeg mentalnog zdravlja.

6. Više izlaska iz zone komfora

Kada ste poslednji put uradilinešto što jako želite, ali vas plaši? Paragliding, tetovaža, drastična promena frizure, prekid dugogodišnje veze za koju znate da nikuda ne vodi, promEna radnog mesta, samostalan odlazak na putovanje EVropom, upisivanje govorničke škole, jer imate velik strah od javnih nastupa i slično?

Postoji uzrečica koja kaže da san nije dovoljno velikI ako vas ne plaši. Zato neka 2020. godina bude vreme u kojem ćete svesno izaći iz svoje zone komfora.

0 comments on “POČNITE SA PRIPREMAMA: Šest navika koje će vam pomoći da budete srećni u ovoj godini!

Leave a Reply