Hladna kafa ima mnoge zdravstvene prednosti

Hladna kafa ima mnoge zdravstvene prednosti
Ilustracija - Pixabay

Hladna kafa je pravi hit u svijetu. Osim što ima poseban ukusa, također posjeduje veće zdravstvene koristi od obične tople spremljene kafe.

loading...

Do sada smo pisali o mnogim zdravim navikama. Da li ste vi jedni od onih koji praktikuju baš hladnu kafu?

Naredni tekst možda će vam promijeniti mišljenje povodom spremanja kafe.

Hladno pripremljena kava posljednjih je godina hit u cijelom svijetu. To je pravo osvježenje u vrućim danima koji slijedi, a istraživanja su pokazala da pijenje kave pripremljene s hladnom vodoma ima mnoge zdravstvene prednosti.

Kako se priprema

Ovako pripremljena kava sprema se sa hladnom vodom (voda se ne zagrijeva u bilo kojem trenutku i razlikuje se od ledene kave.

Konzumiranje hladno pripremljene kave ubrzat će vaš metabolizam i povećati brzinu sagorijevanja masti u vašem tijelu.

Osim toga, hladna kava na ovaj način pripremljena utjecati će na vaše raspoloženje, smanjiti rizik od depresije i poboljšati performanse mozga.

U isto vrijeme, hladna kava može smanjiti rizik od srčanih bolesti jer sadrži spojeve (uključujući kofein, fenolne spojeve, magnezij, trigonelin, kinide i lignane) koji povećavaju osjetljivost na inzulin.
Stabiliziraju šećer u krvi te snižavaju krvni tlak.

Također, hladno spremljena kava može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 jer regulira hormone u probavnom sustavu koji kontroliraju i usporavaju probavu te tako održavaju stabilan šećer u krvi.

Stručnjaci vjeruju da ovakva kava smanjuje rizik od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Također ističu da ova kava zbog niže razine kiselosti neće uzrokovati probavne smetnje i žgaravicu koja se javlja kod konzumiranja obične kave.

Šolja hladne kave.
Ilustracija – Pixabay

Sastav i priprema

Hladna kava je lagana za spremiti.

Potrebno vam je oko 226 grama zrna kave i 480 ml (oko dvije šalice) vode. Potopite zrna kave u vodu i držite ih u hladnjaku 12 do 20 sati.

Nakon toga utrljajte tekućinu kako biste dobili koncentrat za svoju kavu. Kada pijete, dodajte 1/2 šalice hladne vode u 1/2 šalice koncentrata kave. Po želji dodajte led, mlijeko ili vrhnje.

To je to! Imate savršeno zdravu spremljenu kavu. Nadamo se da vam se sviđa ovaj recept.

Ispod teksta se nalaze dugmići sa društvenim mrežama. Klikom na jedno od njih podijelit ćete ovaj članak na svoju društvenu mrežu. Javite nam utiske.

Za svaki recept kažite #njamm – zvuči dobro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*