Čuvarkuća liječi preko 100 bolesti savjeti i recepti

Čuvarkuća liječi preko 100 bolesti
Ilustracija - Pixabay

Čuvarkuća liječi preko 100 bolesti. Da li ste to znali?

loading...

Vrlo praktična biljka koju možete uzgojiti bilo gdje.

Ukoliko želite pročitati još mnogo dobrih savjeta, posjetite našu kategoriju “alternativa“.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može narasti do 30 centimetara. Što se tiče njezina preživljavanja u prirodi, ona također tolerira niske i visoke temperature.

Porijeklo ove biljke

Čuvarkuća je izuzetna biljka koja se koristi u narodnoj medicini zbog svojih protuupalnih i diuretskih svojstava. Može se primijeniti i u obliku soka, podloge, masti, tinkure ili čaja.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka iz obitelji sukulenata. Njenu otpornost najbolje opisuje latinski naziv Sempervivum, što u prijevodu znači “zavijek živ”.

Na našem području se uzgaja kao ukrasna i ljekovita biljka. Karakteristična je po gustim mesnatim listovima punim vode i cvjetovima kao zvijezde.

Koristi se kao stari narodni lijek za bol u uhu, oštećenje membrane i gubitak sluha. Njezin sok otapa višak smole u uhu i općenite smanjuje bol.

Ova biljka je našla svoju primjenu u naradnoj medicini. Savremena medicina fokusira se na polisaharide iz soka čuvarkuće jer se smatra da djeluju na imunološki sustav. Također liječi i kancerogene bolesti.

 

Uzgajanje

Čuvarkuća se lako uzgaja.

To je vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u staklenkama ili na otvorenom. Dostupna je u različitim bojama i doseže i do 20 cm. Gdje god da je posadite nećete pogriješiti. Čuvarkuća posjeduje prekreasan izgled i može poslužiti kao ukras i kao lijek.

Zanimljivo je da je ljekovita i postojana i nakon smrzavanja.

Koristi se od ožujka do listopada, a ako je u posudi onda tijekom cijele godine. Kažu da trudnice i dojilje trebaju izbjegavati konzumaciju čuvarkuće.

Izuzetan je lijek za kožne bolesti i rane

Ćuvarkuća ima sličnu funkciju kao Aloa vera, koja je poznaza u liječenju kožnih problema. Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lijekova za širok raspon kožnih bolesti.

Zbog svojih protuupalnih i antiseptičkih svojstava, ona služi kao prva pomoć u opekotinama, ubodima i ugrizima.

Sok i med recept

Čuvarkuća liječi zaista mnoge tegobe. Osim što se može koristiti kao svježa biljka, možete je koristiti i kao biljku u nekom receptu.

Ona sadrži polisaharide i antibaterijske spojeve koji se uspješno bore protiv bakterija. Također pomaže kod nervnih poremećaja,  groznice, te protiv crijevnih parazita.

Može se piti i u slučaja bronhitisa, natečenih desni, upale zuba, uha i grla. Preporučuje se u liječenju malignih tumora maternice i usne šupljine. Konzumira se tri žličice soka dnevno ili jednostavno pojedite nekoliko listova ove biljke.

Čuvarkuća u medu

Ova smjesa uspješno liječi miome i ciste na maternici i probleme sa štitnom žlijezdom. Djeluje kao detoks i preporučuje se nakon konzumacije raznih jela i pića.

U kilogram meda dodajte 750 grama listova čuvarkuće. Jednu žlicu te smjese uzimajte ujutru na prazan stomak, i jedno do dvije čajne žličice tijekom dana.

To je to! Ovo su savjeti i recepti za konzumiranje nevjerovatno zdrave biljke čuvarkuće.

Čuvarkuća liječi preko 100 bolesti
Ilustracija – Pixabay

Ispod ovog teksta se nalaze dugmići sa društvenim mrežama. Klikom na jedno od njih podijelit ćete ovaj članak sa prijateljima.

Kad kažemo #njamm – zvuči dobro.

1 Trackback / Pingback

  1. Jasmin biljka koja čisti dom od otrova, rješava stres • Njamm

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*